У Кропивницькому зростає кількість прихильників вело руху

Згідно зі старовинною легендою, кожній людині даровано талант до певної справи, займаючись якою вона отримує справжнє задоволення. Познайомившись із Максимом Ткаченко, головою вело клубу Мaximoose_bikes, можна бути однозначно впевненим, що велосипеди, та все, що з ними пов’язано - це справа його життя.

 

- Максиме, що стало рушійною силою у справі організації клубу “Maximoose bikes”?

- Тривалий час кілька друзів збирались вечорами покататись містом. Поступово кількість охочих росла. Зрозумівши, що це комусь цікаво, ми створили групи у соцмережах і почали розростатись. Швидше, ніж ми уявляли.

 

- Що саме було організовано вело клубом “Maximoose bikes”?

- Ми стали організаторами велогонок, флеш кросів, проводимо майстер-класи і невеличкі пробіги та походи. Брали участь у подібних заходах у нашому та інших містах України. Під час традиційного катання на велосипедах щоп’ятниці ми разом вирішуємо куди хочемо поїхати, підлаштовуємось під загальний темп та отримуємо задоволення.

 

 - Яка головна мета створення вело клубу?

- Беззаперечно, головною метою вважаю популяризацію використання велосипеду серед аматорів і привертання до себе уваги усіх інших. Пересування містом на велосипеді має бути безпечним. Це корисно для здоров’я і довкілля. Більшість вважають панацеєю велодоріжки, проте пересуваючись містом щодня розумієш, що найголовніше - виховання населення. Зараз чимало пішоходів проїзджу частину переходять на червоний сигнал світлофора, паралельно розмовляючи телефоном, викрикують непристойності тощо.

 

- Ви стикались із непорозуміннями з боку водіїв під час руху на велосипедах?

‌- Авжеж. За відсутності велодоріжок, ми маємо пересуватись дорогою як об’єкти руху. Але нас повноцінними учасниками руху майже ніхто не вважає. Водії автівок іноді показово демонструють свою зневагу до двоколісних, а водії маршрутних таксі буває виказують неадекватне ставлення - бачать тебе у дзеркало заднього виду і все одно притискають велосипедистів до високих бордюрів і на клумби. Нерідко це завершується падіннями. Не всі водії такі! Були випадки, коли вночі нашу колону проводжали водії автівок, а одного разу така ж колона мотоциклістів. Колись водій карети швидкої допомоги проводжав нас доти, доки не вивів на світлу вулицю! Багато хто поступається місцем для нашого комфортного проїзду, дехто терпляче чекає розвилки, щоб роз’їхатись. Усі ми з новин чуємо чи не щодня про ДТП за участю велосипедистів.

Окреме питання - якість доріг як у місті, так і за його межами. Через неякісне дорожнє покриття часто травмуються велосипедисти. Велика кількість активних “катунів” не раз потрапляли колесами у линівку, глибокі ями, відкриті люки, через що статистика травм поповнювалася зламаними ключицями, пошкодженими обличчями і кінцівками, не говорячи вже про зламані велосипеди.

 

- Щодо безпеки - чи є якісь вимоги до членів клубу?

- Роботи слід проводити і серед велосипедистів також. Безпека - це особиста відповідальність кожного. Якщо на велосипедисті немає шолома, а він хоче кататись, ми не можемо заборонити, але повсякчасно наголошуємо на необхідності дотримуватись правил безпеки. Хоча чимала кількість велорайдерів вважають себе найголовнішими на дорозі і так само дозволяють собі робити казна що.

 

- Велосипед це дороге задоволення за сучасними мірками?

- Безперечно! Для початку, наприклад, велосипед може коштувати кілька тисяч гривень, а надійний і десятки тисяч. До нього бажано придбати шолом, засоби спец захисту та освітлення, за бажанням: спеціальний одяг та аксесуари. На чималу суму можуть сягнути закупівля замку, який дійсно завадить злодіям викрасти велосипед.

 

- До речі про замки - чи траплялись випадки викрадення велосипедів серед одноклубників?

- Авжеж! Я думаю, це болюче питання чи не для кожного другого володаря велосипеду. Хто хоч раз стикнувся з подібним - розуміє, що шанси повернути велосипед не великі, навіть із залученням поліції. Бувають щасливі випадки коли велосипед знаходять самотужки чи за допомогою небайдужих. Переконлива порада до всіх, хто має велосипед чи збирається його придбати - сфотографуйте його про всяк випадок (таке фото можна буде опублікувати в соціальних мережах на випадок викрадення та покладати надію на допомогу небайдужих), а також не жалійте коштів на придбання надійного замка. Велосипеди, приковані дешевими замками найчастіше стають здобиччю викрадачів. Запишіть номер рами.

 

- Які ще поради можете дати власникам велосипедів чи охочим придбати байк?

- Порад багато, саме тому в рамках діяльності клубу плануємо проведення серії майстер-класів на різні теми, включаючи особливості догляду за велосипедом, налаштування та багато іншого. В клубі ділимось порадами з власного досвіду, тож є бажання систематизувати ці знання та донести їх до тих, хто цього потребує. У планах також чимало заходів у новому сезоні. Взагалі, запрошуємо до вело клубу усіх, хто отримує задоволення від катання на велосипеді.

 

- Чи є якісь плани на майбутнє?

- Наразі є велике бажання розвитку велокультури та загальна популяризація велосипедного руху! І в майбутньому хочется бачити освітлені дороги, якісне дорожнє покриття та хоча б мінімальну велосипедну інфраструктуру в нашому місті! Кропивницький зручно розташований в центрі України та має потенціал для проведення спортивних змагань та аматорських вело подій. Саме до такого майбутнього варто прагнути. Маю надію, з часом і влада долучиться до активного сприяння популяризації велоруху в місті, і це не буде політичними просуваннями, а дійсно допомога населенню бути здоровішими і почуватися в безпеці.

Усім охочим долучатись до вело руху - тисніть сюди #maximoose_bikes.

А також нагадуємо: вело клуб «Maximoose bikes» спільно з вело клубом «Тамдеми» організовують весняну велогонку «Kovalivka Beach Race». Старт заходу о 10:00 22 квітня 2018 року на Ковалівському пляжі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *