Небезпека поруч: у Кропивницькому проблемне питання вимагає вирішення

У Кропивницькому є чимало нагальних проблем. Де які з них активно обговорюються та загальними зусиллями громада та влада шукають і впроваджують рішення. А от деякі проблеми замовчуються та ігноруються.

Однією з таких є самовільно споруджені погреби у багатоквартирних масивах. І тут чимало постає гострих питань до вирішення цієї проблеми, адже такі самовільно викопані погреби ніяк ніде не позначені. А власники такого пережитку колишньої епохи часто не слідкують за безпекою – земля провалюється, формуються ями.

21 березня о 15:12 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що на вул. Жадова в обласному центрі дитина впала в недобудований погріб та потрібна допомога. Як з’ясувалось, школяр під час прогулянки не помітив під товщею снігу небезпечне місце та провалився. Рятувальники 1-го Державного пожежно-рятувального загону спустили в погріб триколінну драбину та дістали хлопчика 2007 р.н. Можливо, саме через цей випадок мер Кропивницького виявив стурбованість.

Сьогодні, 26 березня 2018 року, на нараді особливе доручення Андрій Райкович надав очільникам міських ЖЕО та ОСББ. Зважаючи на те, що земля від вологи значно просіла, необхідно негайно обійти й переглянути стан територій, де люди тримають погреби. - Ми бачили такі небезпечні погреби між будинками у дворах на Тельнова, на Соборній, на Жадова, на Корольова, - попередив міський голова. - Земля від вологи добре просіла. З’явиться свіжа зелень, прикриє, а ввечері хтось в ті ями вскоче. Не дай Боже, дитина! Приклади є! Погреби - це проблемне питання, у кожного в дворі вони є. Якщо вони й створені, то мають стовідсотково відповідати вимогам, — сказав Андрій Райкович.

Механізм виконання такого доручення викликає зацікавленість. Адже знайти власників погребів досить складно, і хто буде без попередження засипати утворені ями? Та й питання до Андрія Райковича: «Яким саме вимогам повинні відповідати самовільно створені погреби?»

У житловому масиві, наприклад, проживає більше тисячі жильців. З них, власниками погребів є близько п’ятдесяти. На земельній площі, що вони займають, безперечно, краще було б розташувати дитячий чи спортивний майданчик, майданчик для паркування автомобілів чи гарну клумбу.

Особливо небезпечне захоплення територій створенням погребів там, де вони займають майданчик, необхідний для під’їзду спецтехніки, на випадок пожежі у багатоповерхівках.

Питання безпеки погребів полягає не тільки у ризику створення ям, а й у шкідливому впливі газу радону. У відкритому повітряному просторі концентрація радону мала, але вона зростає у закритих приміщеннях, особливо підвалах та погребах, що мало вентилюються. Можливо, зберігати овочі в таких умовах не дуже корисно?

Можливо, варто ініціювати знесення самовільно створених погребів, на місці яких можна створити щось корисне для жителів багатоповерхівок?

 

1 коментар


  1. Давно пора позносити всі оті “погреби” та “гаражі”.
    Дітям вийти нікуди в наш загальний двір.
    Та й автомобілі нікуди ставити, стоянок бракує.
    95 процентів людей повинні страждати через беззубість властей.
    Може якесь захоче прославитись перед виборами?

    Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *