З’ясовуються причини масового мору риби у річці Березівка в Устинівському районі

Долинською міжрайонною державною лабораторією Держпродспоживслужби було відібрано зразки води та мертвої риби з річки Березівка. За результатами лабораторних досліджень в доставлених зразках загиблої риби інфекційних та інвазійних хвороб не виявлено. Однак попередні дослідження річкової води за гідрохімічними показниками виявили, що вміст кисню є нижчим від нормативного значення. Виходячи з цього, загибель риби може бути пов’язана з нестачею кисню у воді: водними тваринами, бактеріями та водоростями кисень витрачається для дихання, а виділяється його мало. Необхідно також враховувати і такий чинник як цвітіння води. Нестача кисню призводить до літніх заморів риби та інших гідробіонтів, а також гальмує процеси самоочищення й мінералізації органічних речовин.

Мертву рибу зібрано та захоронено. З органами місцевого самоврядування проведено роз’яснювальну роботу щодо необхідності встановлення табличок «Купатися заборонено» біля даної водойми.

Держпродспоживслужба області інформує, що запобігти негативним наслідкам нестачі кисню можна проведенням комплексу заходів, спрямованих на зменшення надходження органічних та мінеральних забруднювачів у водойми, збільшенням проточності води, штучною аерацією водойм.

Наразі робота з обстеження водойми та виявлення забруднюючих речовин триває. Крім Держпродспоживслужби області, ситуація на контролі в Державній екологічній інспекції в Кіровоградській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *