«Мистецтво бути другом і наставником» до 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського (1918-1970) розгорнуто експозицію в музеї

ПРЕС-РЕЛІЗ

ЕКСПОЗИЦІЯ

«Мистецтво бути другом і наставником»

до 100-річчя від дня народження земляка,

видатного педагога Василя Сухомлинського (1918-1970)

 

Сьогодні відзначаємо 100-річчя від дня народження нашого відомого земляка, видатного педагога Василя Сухомлинського. Василь Олександрович народився 28 вересня 2018 року в селі Василівці Олександрійського повіту Херсонської губернії (нині Онуфріївський район Кіровоградської області)                       в незаможній селянській сім’ї. Там він провів своє дитинство та юність. Навчався в рідному селі у семирічній школі, яку закінчив у 1933 році, а потім пішов вчитися в Кременчуцький медичний технікум, але незабаром пішов звідти й вступив на робочий факультет, який достроково закінчив і його прийняли у педагогічний інститут. Далі перевівся до Полтавського педагогічного інституту заочником і закінчив його в 1938 році. Працювати повернувся в рідні місця викладачем української мови та літератури                                 в Онуфріївській середній школі.

Ось так і розпочалось життя віддане дітям. Після того як у 1948 році він став директором Павлиської середньої школи працював там до кінця своїх днів.

В рамках реалізації Обласної програми з відзначення 100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського заплановано цілу низку різноманітних заходів.

Кіровоградський обласний художній музей використовує та втілює педагогічну спадщину видатного земляка у співпраці з дитячою аудиторією. Різноманітні культурно-мистецькі заходи враховують індивідуальні здібності та вміння кожної дитини, розвивають відчуття прекрасного та  мистецькі смаки. Мистецтво Василь Олександрович вважав могутнім стимулом творчості. Він пов’язував його з розвитком волі, емоцій, почуттів дитини. Об’єднував дитячу думку, фантазію і діяльність.

У фондовому зібрані музею зберігаються експонати присвячені постаті великого педагога. Особливе місце займає його праця    «Серце отдаю детям» (1971), адже саме в ній викладаються основні секрети мистецтва надзвичайного вчителя. Саме тут він наголошував, що дуже важливо створити  багатогранні емоційні стосунки з дітьми в дружному колективі, де вчитель не лише наставник, а в першу чергу друг, знавець дитячих душ.

Експозиція «Мистецтво бути другом і наставником» вдало поєднала живопис, графіку, пам’ятні медалі та книги. Цікавою є представлена робота художника М. Г. Бондаренка (1914-1999) «Сухомлинський з дітьми», яка зображує постать  нашого земляка в оточені учнів під час споглядання неймовірної краси яскравого українського ландшафту. Твір вдало підкреслює принципи якими керувався В. Сухомлинський. Він писав: “Краса сама собою впливає на душу і не вимагає роз’яснень. Виховувати красою — це вести дітей від тонких спостережень над оточуючою природою до глибокого і емоційного проникнення в шедеври літератури, музики, живопису, розуміння    і усвідомлення людських дій, вчинків, відносин і до намагання творити прекрасне руками». Таким чином він намагався виховати у дітей творче ставлення до будь-яких видів діяльності.

Робота А. В. Навроцького (1934-2002) «Портрет  В. Сухомлинського» дає уявлення про зовнішній вигляд видатного педагога, риси його обличчя, вражає проникливість його вдумливого погляду в далечінь.

Доповнюють експозицію кілька пам’ятних медалей В. О. Сухомлинського переданих до фондового зібрання музею в 2011 році Петром Побережним. А також тут представлено ілюстроване історико-краєзнавче видання Володимира Боська «Визначні постаті Степової Еллади» (2004), де на 287-й сторінці представлена біографічна інформація Василя Сухомлинського.

Педагогічна спадщина Василя Олександровича не втрачає актуальності    з часом. Через «уроки мислення», «уроки творчості» він підводив виховання дітей до усвідомлення необхідності самовдосконалення. Казку, гру, вигадку, красу природи, мистецтво він вважав могутніми стимулами формування справжньої людської особистості. Він був майстром своєї справи. Вірив, що кожна дитина — це цілий світ, світ, що не відкритий і не досліджений. Тому розгорнута експозиція в стінах обласного художнього музею – це неймовірне бажання вшанувати пам’ять великого земляка, який хоч і не творив на полотні, але був надзвичайним митцем дитячих душ.

Перестало битися серце віддане дітям 2 вересня 1970 року в селі Павлиш Онуфріївського району.

 

Анна Недлінська  – науковий співробітник

відділу науково-просвітницької роботи

обласного художнього музею

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *