Обласна бібліотека ім. Д.І.Чижевського запрошує взяти участь у настільній грі «Українська революція. 1917-1921»

 Нещодавно фонд обласної універсальної  наукової бібліотеки   ім. Д.І.Чижевського» поповнився інтелектуальною настільною грою «Українська революція. 1917-1921». Гра сприяє засвоєнню матеріалів про події Української революції учнями 10-11 класів під час підготовки до ЗНО, допоможе студентам поліпшити знання про історію України, а також для усіх небайдужих громадян відкриє таємниці буремних революційних подій, які відбувалися у нашій державі сто років тому.  Кількість учасників  - від трьох осіб.

Попередній запис на участь у грі за телефоном (0522) 225890.     Участь - безкоштовна.

 

Бажаєте цікаво і змістовно провести дозвілля – завітайте до обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика

Перспективна, 24.

 

Довідка.

Гра побудована за стандартною схемою - є ігрове поле і є 88 клітинок-ходів, якими рухаються гравці і вирішують різні завдання.

За поле в грі слугує “Оглядова карта українських земель” Степана Рудницького, яка включає до етнічної України, зокрема, Крим та Кубань.

Карта поділена на шість регіонів: Київщина-Лівобережжя, Волинь, Галичина, Поділля, Південь і Схід.

Грати можуть до трьох учасників чи команд. Також потрібен ведучий.

Перемагає той, хто відповість на найбільше запитань щодо кожного з шести регіонів - вважатиметься, що цей гравець чи команда “об’єднали українські землі”.

Правила ускладнені ще й особливими клітинками: “телепортом”, “пасткою” та “чорними” і “білими” клітинками.

Загалом, щоб пограти, доведеться детально вивчити правила.

 

Питання, на які потрібно відповідати, варіюються від доволі простих (наприклад, “Столицею якого отамана було Гуляйполе?“) до значно складніших (“1 травня 1917-го на Сирецькому полі під Києвом відбулося військове свято “Перших квітів”, де було створено першу українську частину часів революції. З неї почалося творення національних збройних сил. Як називалося це формування?“).

Для кожного запитання є три варіанти відповіді.

Є й “творчі” завдання, як наприклад:

  • Заспівайте перший куплет пісні-маршу, що стала гімном Українських січових стрільців;
  • Центральна Рада запровадила новий (григоріанський) календар, за яким 16 лютого 1918 року “слід рахувати першим числом місяця березоля”. Порахуйте, на яку дату припав би День захисника України за старим стилем?
  • Встановіть відповідність між рангами Армії УНР (хорунжий, сотник, козак) і сучасними званнями Збройних сил України.

Багато питань мають візуальну складову - треба визначити, кого чи яке місто зображено на фото (наприклад, “Як сьогодні називається місто України, що до січня 1919 року мало назву Унґвар?“).

Деякі питання проводять паралелі з сучасними подіями (“Як називалася маріонеткова “республіка”, створена 12 лютого 1918 року, для відділення території від УНР і встановлення контролю над Донецьким вугільним басейном?” - один з варіантів відповідей: “Донецька Народна Республіка“).

Зрештою, є цілий блок питань про Крим, зокрема про те, яка кримськотатарська партія висунула гасло “Крим для кримців” чи в якому місті відбулося засідання першого Курултаю кримськотатарського народу, де було проголошено Кримську Народну Республіку.

Всі відповіді є у правилах - їх перевіряє ведучий.

Складність деяких питань компенсує виданий спеціально для гри історичний посібник, який іде у комплекті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *