Відкрито виставку “Трагедія життя і творчості художника Йосипа Вайсблата”

У Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відкрилася надзвичайно цікава тематична виставка «Трагедія життя і творчості художника Йосипа Вайсблата», в експозиції якої представлено твори самобутнього художника - учня професора живопису Олександра Осмьоркіна, живописця, графіка, скульптора Йосипа Вайсблата.

Передав роботи до фондів музею в 2012 році, в рік відзначення 120-річчя з дня народження О.Осмьоркіна, кандидат технічних наук, дослідник проблем історичної топографії Бабиного Яру киянин Лев Дробязко. Живописні та графічні твори з музейного зібрання доповнюють постери з фото-документальними матеріалами карної справи Йосипа Вайсблата, порушеної проти нього радянськими каральними органами в 1951 році, над вивченням яких в архіві ФСБ Російської Федерації працював в 2010-х рр. внучатий племінник художника, історик мистецтва та видавець Артур Рудзицький, який виклав свої записи у статті «Искать, дерзать, мыслить. Дело художника Иосифа Вайсблата по материалам архива НКВД-КГБ», опублікованій в журналі «Антиквар» №1, 2014 року.

Йосип Наумович Вайсблат народився в Києві 2 березня 1897 року в сім’ї видатного богослова головного равина Києва Наума Янкелевича Вайсблата (1864–1925). Серед його братів були відомі діячі культури та науки, зокрема видавець, перекладач та мистецтвознавець Володимир Вайсблат (1882–1945) та доктор медичних наук Соломон Вайсблат (1888–1965). В 1912 - 1918 роках Йосип Вайсблат навчався в Київському художньому училищі в майстерні відомого українського живописця Федора Кричевського, чим, до речі, пишався все життя. У 1920 році переїхав до Москви та вступив у Вільні художні майстерні, які у 1921 році було реорганізовано у Вищі художньо-технічні майстерні (ВХУТЕМАС), де навчався в скульптурній майстерні Сергія Волнухіна і Бориса Корольова, в той же час пройшов школу живописної майстерності у Олександра Осмьоркіна. Йосип Вайсблат був членом Московської організації Спілки художників (МОСХу), учасником багатьох творчих виставок в Москві та Києві, але на початку 1950-х років його спіткала сумна доля багатьох представників творчої інтелігенції СРСР - арешт, слідство, роки сталінських таборів.

Трагічні сторінки свого життя Йосип Вайсблат з документальною точністю відобразив у серії картин «Арешт», а своє відношення до тоталітарного суспільства в сповнених образних символів ліногравюрах «Гідра комунізму» та «Зорі назустріч», виконаних на початку 1960-х років, і які нині зберігаються в фондах художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна. Йосип Наумович Вайсблат помер у 1979 році. Чимало його робіт присвячено темі геноциду, який здійснили нацистський і комуністичний режими. На жаль, більшість творів художника безслідно зникли під час війни та арешту, а також осіли в приватним колекціях у Москві, США, Німеччині. Окремі роботи зберігаються в Самарському художньому музеї (Росія) та Інституті юдаїки (Київ).

Тривалий час творчість Йосипа Вайсблата взагалі було забуто. Лише після розпаду СРСР та утвердження незалежної України і вільного мистецького простору твори художника зайняли гідне місце в мистецтві і неодноразово експонувалися в київських галереях «Тадзіо» і «Мистець», музеї історії міста Києва, а також на виставках «Єврейська тематика у творах художників Києва» в «Українському домі» в Києві та «Єврейська культура в Україні» в Лондоні. В грудні 2001 року виставка живописних та графічних творів Йосипа Вайсблата з приватної колекції Лева Дробязка з успіхом презентувалася і в

нашому місті якраз напередодні відзначення 109-ї річниці з дня народження художника і педагога О.Осмьоркіна. На її відкриття Лев Євгенович приїхав разом зі своєю дружиною Неллі Аронівною і подарував музею ліногравюру Й.Вайсблата «В Богові доля його» 1962 року. Коли нині ми готували виставку вже до дня народження Й.Вайсблата в рамках заходів з відзначення пам’яті творчості учнів О.Осмьоркіна, надійшла сумна звістка про те, що Лев Євгенович залишив наш світ. Тому було вирішено виставку «Трагедія життя і творчості художника Йосипа Вайсблата» присвятити фактично першому досліднику його мистецтва Леву Євгеновичу Дробязку, який доклав чимало зусиль для відновлення репресованого радянською владою імені митця в сучасному художньому світі. Особлива подяка від колективу музею дружині Лева Євгеновича Неллі Аронівні, яка, добре пам’ятаючи візит до музею, надала для виставки фото-документальні матеріали про художника та репродукції його рідкісних творів.

Тож, запрошуємо всіх, хто цікавиться історією та образотворчим мистецтвом, завітати до музею та познайомитися з виставкою, яка яскраво представляє силу і перемогу людської гідності творчої особистості над тоталітарним режимом.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *