Керівникам бізнес-структур та підприємцям варто подбати про погашення боргу з єдиного соціального внеску

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника, - наголошують в Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області.

Тим не менше, на Кіровоградщині низка підприємств та підприємців - фізичних осіб мають заборгованість зі сплати єдиного внеску.

Тож у податковій службі області просять представників бізнесу врахувати, що заборгованість зі сплати єдиного внеску не підлягає списанню. А у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків кожен платник зобов’язаний самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених законом.

Нагадуємо, що правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове  державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку передбачає  Закон України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове  державне соціальне страхування».

Згідно ч.16 ст.25 Закону №2464 строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені до єдиного внеску не застосовується.

Відповідно до Закону№2464 контролюючий орган у порядку, за формою та у строки, встановлені  центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову політику, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога органу ДПС або рішення суду щодо стягнення суми недоїмки виконується державною виконавчою службою в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

В Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області особливо акцентують увагу платників на  наступному: на підставі ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України»  до суду надсилаються подання про заборону виїзду боржників за кордон, як засіб забезпечення належного виконання вимог сплати боргу.

Головне управління ДПС у Кіровоградській області

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *