Від початку року на роботодавців Кіровоградщини накладено більше 2,1 млн. грн. штрафів за використання нелегальної праці

 

Про це під час апаратної наради, що відбулася під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка, повідомила заступник начальника управління Держпраці в області Оксана Харченко.
За її інформацією, з метою легалізації трудових відносин проінспектовано низку підприємств, де встановлено факти використання найманої праці без належного оформлення відносно 21 працівника. Окрім того, 46 осіб працювали на підставі договорів цивільно-правового характеру, що мали ознаки трудового договору. Ще 178 працівників були допущені до роботи без повідомлення державної фіскальної служби. За використання нелегальної праці до адміністративної відповідальності притягнуто 14 роботодавців. На них накладені штрафні санкції на чималу суму – більше ніж 2,1 млн. грн. Матеріали по 21 суб’єкту господарювання з ознаками кримінального злочину передані до правоохоронних органів.
Оксана Харченко зазначила, що завдяки спільній роботі управління Держпраці в області та інспекторів праці органів місцевого самоврядування за 7 місяців поточного року роботодавцями були оформлені трудові відносини з 8670 працівниками.
За її інформацією, від початку року до адміністративної відповідальності було притягнуто більше 100 посадових осіб підприємств області, де зарплата працівникам виплачувалася у «конвертах». Загальна сума штрафів, накладених на порушників, склала більше 3,6 млн. грн., з яких на сьогодні сплачено майже 400 тис. грн.
Значну увагу також було приділено погашенню заборгованості із заробітної плати. Так, на вимоги державних інспекторів з питань праці 17 підприємств-боржників виплатили 1148 працівникам борги по зарплаті на загальну суму 9 млн. 248 тис. грн. Окрім того, до правоохоронних органів передано 16 матеріалів з ознаками вчинення кримінального злочину.
Сергій Коваленко наголосив на необхідності продовження послідовної роботи щодо легалізації трудових відносин та погашення існуючої заборгованості по заробітній платі. – Кожен роботодавець повинен добре усвідомлювати, що краще працювати у рамках діючого законодавства і спрямовувати зароблені кошти на розвиток підприємства, ніж на сплату штрафних санкцій. Штрафи за порушення законодавства про працю є значними, саме такий підхід дозволить забезпечити соціальний захист і гідні пенсії працівникам, гарантуватиме додаткові відрахування до бюджету, – відзначив перший заступник голови ОДА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *