Питання експорту харчових продуктів обговорили спеціалісти Держпродспоживслужби

На виконання доручення Кабінету Міністрів України представники Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області взяли участь в експертній зустрічі на тему: «Сертифікація вантажів з харчовими продуктами для експорту з України».

Мова йшла про одержання права експорту на міжнародні ринки шляхом проведення аудитів та інспекцій системи державного контролю та нагляду при виробництві тваринницької продукції ветеринарними службами країн-імпортерів, порядок затвердження експортних потужностей. Враховуючи різну епізоотичну ситуацію, в країнах світу існують певні вимоги, які повинні бути виконані як в процесі отримання дозволу на торгівлю, так і під час самої торгівлі.

Право експорту продукції до країн Європейського Союзу наразі мають 289 українських підприємств, в тому числі 109 виробників харчових продуктів: м’яса птиці, риби, меду, яєць, молока та молочних продуктів.

Суб’єкти господарювання - фізичні чи юридичні особи - одержують міжнародні ветеринарні сертифікати, ветеринарні свідоцтва, які видаються державними ветеринарними інспекторами або офіційними ветеринарними лікарями. Рішення про видачу ветеринарного документа приймається за результатами безпосереднього огляду товару (клінічний огляд тварин, ветеринарно-санітарний огляд харчових продуктів, кормів та інших об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду), який проводиться після звернення заявника.

Спікери наголосили, що з ветеринарно-санітарної точки зору міжнародна торгівля тваринницькою продукцією залежить від ряду факторів, які повинні враховуватися для забезпечення її безперешкодного просування і недопущення загрози здоров’ю людей і тварин.

Захід відбувся у режимі відеоконференції, під час якої спеціалісти управлінь Держпродспоживслужби, науковці та представники інститутів громадянського суспільства мали змогу обговорити проблемні питання.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *