Юні лісівники Знам’янщини борються з короїдом

Не малого хаосу в лісовій галузі нині завдає агресивний шкідник хвойних насаджень – короїд. Тисячі гектарів хвойних насаджень європейської частини континенту потерпає від стрімкої зміни кліматичних умов, в результаті чого спостерігається розповсюдження і розмноження нехарактерних ареалу шкідників і хвороб лісу.

У Чорноліському лісгоспі шпилькових насаджень немає, але півстолітні красуні-ялинки прикрашають паркову частину головного офісу лісгоспу та створюють комфорт і затишок для мешканців селища і працівників підприємства. Нині ці красуні під загрозою знищення, оскільки ще в позаминулому році лісопатологи виявили на них цього завзятого шкідника. Тоді було вражене лише одне дерево. З метою проведення дослідження кількості шкідників, забезпечення проведення цих робіт учнівськими лісництвами та частково відловити короїда підприємство придбало феромонні пастки зі спеціальним набором пластин, оброблених феромонами, які виділяють дорослі особини верхівкового короїда хвойних дерев.

Роботу з розвішування пасток провели майбутні лісівники – вихованці Знам’янського та Петрівського учнівських лісництв. Учні зібрали пастки, завантажили в них феромонні пластини та розмістили об’єкти в місцях ймовірного скопичення шкідника, за умови безперешкодного доступу до пасток з метою дослідження і підрахунку кількості відловлених комах, які потрапили в пастку. Провівши невеличкі підрахунки, можна буде встановити кількість шкідників на 1 га та визначити ступінь загрози їх для насадження.

Роботи з обліку шкідників будуть проводитись шкільними лісництвами під керівництвом спеціалістів лісгоспу. Результати спостережень підприємство в подальшому  врахує при плануванні заходів із захисту насаджень від шкідників і хвороб.

Олена Кирпа, інженер

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *