Темпи приросту доходів місцевих бюджетів області вищі від середньоукраїнських

На щопонеділковій апаратній нараді голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка розглянули підсумки виконання місцевих бюджетів області за І квартал 2018 року. Поінформував із зазначеного питання директор департаменту фінансів ОДА Сергій Шеремет.
За словами посадовця, у звітному періоді досягнуто позитивних результатів щодо виконання дохідної частини місцевих бюджетів та забезпечено фінансування передбачених в місцевих бюджетах видатків. Так, за січень-березень 2018 року надходження податків і зборів та інших платежів до місцевих бюджетів області склали 1мільярд 181,7 мільйона гривень або 118,8% до планового обсягу на цей період. Порівняно з відповідним періодом минулого року, доходи збільшились на 22,5% (або на 217,4 мільйона гривень).
Сергій Шеремет повідомив, що до загального фонду місцевих бюджетів за вказаний період надійшло доходів у сумі 1мільярд 95,6 мільйона гривень що становить 118,4% до планового обсягу. Понад план отримано 170,2 мільйона гривень. Усі зведені бюджети міст обласного значення, районів та бюджети об’єднаних територіальних громад, крім Смолінської, забезпечили перевиконання планових показників по доходах загального фонду. Найвищий рівень виконання у Компаніївській ОТГ (191%), Первозванівській ОТГ (159%), Великоандрусівській ОТГ (142,6%) та Компаніївському (163,3%) районі. Обласний бюджет по доходах виконано на 113,6%, понадпланові надходження склали 21 мільйон гривень
Однак, таке перевиконання планових показників I кварталу, за словами директора профільного департаменту, значною мірою пояснюється тим, що окремими місцевими радами на стадії формування місцевих бюджетів не повною мірою було враховано прогнозне збільшення надходжень до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб за рахунок підвищення мінімального розміру заробітної плати. Так, затверджені на 2018 рік надходження доходів до загального фонду є значно меншими фактичних 2017 року у бюджетах Компаніївської, Соколівської, Катеринівської, Первозванівської і Великосеверинівської ОТГ та зведених бюджетах Кіровоградського, Новомиргородського, Гайворонського і Благовіщенського районів (зменшення складає від 5 до 24 %). При цьому, за підсумками січня-березня 2018 року приріст доходів загального фонду по зазначених територіях складає від 10% до 49%.
Сергій Шеремет також проаналізував виконання планових показників I кварталу у розрізі основних податків. Так, по податку на доходи фізичних осіб планові показники виконано на 111,8% (понад план надійшло 69,1 мільйона гривень), по місцевих податках і зборах – на 129,2% (понад план 69,8 мільйона гривень), по акцизному податку – на 120% (додатково отримано 11,1 мільйона гривень).
За інформацією посадовця, приріст доходів загального фонду до відповідного періоду минулого року склав майже 220 мільйонів гривень або 25,1%. Найбільше збільшилися доходи у Петрівському районі (на 55,5%), Ганнівській ОТГ (на 51,7%), Компаніївській ОТГ (на 48,6%) та Компаніївському районі (на 45,2%). У структурі приросту найбільша питома вага належить основним бюджетоформуючим податкам місцевих бюджетів - податку на доходи фізичних осіб, єдиному податку та платі за землю.
Порівняно з середніми показниками по Україні, темпи приросту доходів місцевих бюджетів області є значно вищими. Так, за підсумками I кварталу в цілому по Україні приріст доходів загального фонду склав 24% (по області – 25,1%), по податку на доходи фізичних осіб – 28,4% (по області – 31,3%), по платі за землю – 1,5% (по області – 15%).
Сергій Шеремет повідомив, що з місцевих бюджетів області у січні-березні 2018 року проведено видатків на суму 3 мільярди 268,1 мільйона гривень, що складає 24,6% до запланованого місцевими радами обсягу на рік. Видатки загального фонду склали 3 мільярди 127,2 мільйона гривень, видатки спеціального фонду – 140,9 мільйона гривень. Забезпечено своєчасну виплату з місцевих бюджетів заробітної плати працівникам бюджетних установ, прострочена кредиторська заборгованість місцевих бюджетів з цих виплат станом на 1 квітня відсутня.
Голова облдержадміністрації під час розгляду питання зауважив, що у 2018 році завдяки фінансовій децентралізації саме у місцевих бюджетах акумульовано більшість коштів. “Бюджети перевиконуються, тому і в сільських, і районних, і в селищних, і в бюджетах об’єднаних територіальних громад та міст, і безумовно, в обласному є певні фінансові можливості. Прошу керівників територій, щоб ці кошти спрямовували також на виконання загальнообласних програм та на співфінансування проектів, які реалізовуються за кошти державного бюджету”, – наголосив Сергій Кузьменко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *