Керівники Компаніївського та Богданівського шкільних лісництв представили Кіровоградщину на всеукраїнській конференції

У Києві відбулась всеукраїнська науково-практична конференція «Відтворимо ліси разом». Метою заходу було привернення уваги державних та громадських організацій до проблем збереження біологічного різноманіття лісових екосистем, відтворення та розширення площі високопродуктивних стійких насаджень; підвищення фахового рівня керівників учнівських лісництв, а також сприяння співпраці навчальних закладів, органів державної влади, громадських організацій в поліпшенні ефективності роботи учнівських лісництв.

Кіровоградщину на конференції представляли керівники Компаніївського шкільного лісництва «Зелена планета» і Богданівського шкільного лісництва Світлана Полтавець та Алла Довженко.

По поверненні додому Світлана Владиславівна поділилась своїми враженнями від участі в заході.

- Усі учасники конференції отримали неоціненний досвід від професіоналів лісівничої справи, керівників гуртків по новим сучасним технологіям створення та відновлення лісів. Познайомилися з тенденціями реформування лісового господарства, європейськими екологічними проблемами, серед яких глобальною є висихання деревостанів, перспективами досліджень у лісовій галузі. Розглядалися цікаві інноваційні науково-освітні та лісогосподарські основи організації діяльності учнівських лісництв.

Під час виступу на пленарному засіданні директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді  Володимир Вербицький озвучив рішення щодо залучення вихованців учнівських лісництв до Малої Академії лісництв; створення при кожному загальноосвітньому навчальному закладі власних шкілок, теплиць, дослідницьких ділянок; особливу увагу звернув на зобов’язання створювати лісові кабінети та куточки, створювати візуальні платформи методики викладання лісівничої справи. Він також повідомив про розроблення електронних версій каталогів, створення навчальних програм, підручників та методичних посібників для юних лісівників та  керівників гуртків. Володимир Валентинович націлював аудиторію на створення сайтів та блогів, з метою проведення агітаційно-просвітницької та профорієнтаційної діяльності, висвітлення власних здобутків та напрацювань і обміну досвідом.

Від кандидата біологічних наук Андрія Чурілова учасники отримали корисні знання з теми «Раритетні види рослин та їх угрупування».

Актуальною для лісівничої галузі є тема лісових пожеж, яку активно обговорювали після виступу кандидата сільськогосподарських наук Василя Гуменюка на тему «Лісова пірологія – наука про управління пожежами».

Під час дискунсійного майданчика «Лісові екосистеми, як практична освіта» ознайомилися з досвідом керівника учнівського лісництва «Дубочок» (м. Кривий Ріг), яка зацікавила присутніх впровадженням лісових перерв.

Перебуваючи в Києві, ми мали унікальну можливість відвідати Навчально-науковий інститут лісового та садово-паркового господарства НУБІП України. Незабутні враження залишились від спілкування із завідувачем кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Віктором Маурером, який висвітлив тематику «Сучасний стан, проблеми та шляхи вдосконалення відтворення лісів».

Отриманий Світланою Полтавець багаж знань від лісівників-професіоналів всеукраїнського рівня, без сумніву, допомагатиме розвивати подальшу співпрацю між компаніївськими лісівниками та освітянами задля вирішення найголовнішого нашого спільного завдання –  формування екологічної культури в підростаючого покоління, виховання справжніх природолюбів – майбутніх дбайливих господарів лісу.

 Ольга Артеменко, інженер лісового господарства ДП «Компаніївський лісгосп»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *